General knowledge -General Science (Chemistry MCQs with answers) (Part 1)



general science
general science

General knowledge -General Science (Chemistry MCQs with answers) (Part 1)


Here, we have collected some multiple choice questions based on chemistry with answers for students and others, take this and improve your knowledge and memory

1: Which of the following is used in pencils?

A. Graphite
B. Silicon
C. Charcoal
D. Phosphorous
Answer: Option A

2: Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
A. Tin
B. Mercury
C. Lead
D. Zinc
Answer: Option B

3: Brass gets discolored in the air because of the presence of which of the following gases in air?

A. Oxygen
B. Hydrogen sulfide
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen
 Answer: Option B

4: Which of the following is a nonmetal that remains liquid at room temperature?

A. Phosphorous
B. Bromine
C. Chlorine
D. Helium
Answer: Option B

 5: Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

A. copper
B. magnesium
C. iron
D. calcium
Answer: Option B

6: Chemical formula for water is

 A. NaAlO2
B. H2O
C. Al2O3
D. CaSiO3
Answer: Option B

7: When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed

A. without any change in the weight of the nail
B. with the decrease in the weight of the nail
C. with the increase in the weight of the nail
D. without any change in color or weight of the nail
 Answer: Option C

8: Galvanised iron sheets have a coating of

A. lead
B. chromium
C. zinc
D. tin
 Answer: Option C

9: Among the various allotropes of carbon,

A. coke is the hardest, graphite is the softest
B. diamond is the hardest, coke is the softest
C. diamond is the hardest, graphite is the softest
D. diamond is the hardest, lamp black is the softest
 Answer: Option C

10: The group of metals Fe, Co, Ni may best call as

A. transition metals
B. main group metals
C. alkali metals
D. rare metals
Answer: Option A

11: Heavy water is

A. deuterium oxide
B. PH7
C. rainwater
D. tritium oxide
 Answer: Option A

 12: The gas usually filled in the electric bulb is

A. nitrogen
B. hydrogen
C. carbon dioxide
D. oxygen
 Answer: Option A

13: Washing soda is the common name for

A. Sodium carbonate
B. Calcium bicarbonate
C. Sodium bicarbonate
D. Calcium carbonate
Answer: Option A


14: Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically

A. silicon dioxide
B. germanium oxide
C. a mixture of germanium oxide and silicon dioxide
D. sodium silicate
Answer: Option A

15: Which of the gas is not known as a greenhouse gas?

A. Methane
B. Nitrous oxide
C. Carbon dioxide
D. Hydrogen
 Answer: Option D

 16:Bromine is a

A. black solid
B. red liquid
C. colorless gas
D. highly inflammable gas
 Answer: Option B

 17:What is laughing gas?

A. Nitrous Oxide
B. Carbon monoxide
C. Sulphur dioxide
D. Hydrogen peroxide
 Answer: Option A

18: Actinides are the elements with atomic numbers from

 A. 97 to 104
B. 101 to 115
C. 89 to 103
D. 36 from 43
 Answer: Option C

19: The two elements that are frequently used for making transistors are

A. boron and aluminum
B. silicon and germanium
C. iridium and tungsten
D. niobium and columbium
 Answer: Option B

20: The filament of an electric bulb is made of

A. tungsten
B. nichrome
C. graphite
D. iron
Answer: Option A

21: Diamond is an allotropic form of

A. germanium
B. carbon
C. silicon
D. sulfur
 Answer: Option B

22: In fireworks, the green flame is produced because of

A. sodium
B. barium
C. mercury
D. potassium
 Answer: Option B

23: Permanent hardness of water can be removed by adding

A. chlorine
B. washing soda
C. potassium permanganate
D. bleaching powder
 Answer: Option B

24: Marsh gas is

A. nitrogen
B. ethane
C. methane
D. hydrogen
 Answer: Option C

25: LPG consists mainly

A. methane, ethane, and hexane
B. ethane, hexane and nonane
C. methane, hexane and nonane
D. methane, butane, and propane
 Answer: Option D

26: Air is a/an

A. compound
B. element
C. electrolyte
D. mixture
 Answer: Option D

27: The hardest substance available on earth is

A. Gold
B. Iron
C. Diamond
D. Platinum
 Answer: Option C

28: The variety of coal in which the deposit contains recognizable traces of the original plant material is

A. bitumen
B. anthracite
C. lignite
D. Peat
 Answer: Option D  

 29: Tetraethyl lead is used as

A. painkiller
B. fire extinguisher
C. mosquito repellent
D. petrol additive
 Answer: Option D

30: Which of the following is used as a lubricant?

 A. Graphite
B. Silica
C. Iron Oxide
D. Diamond
 Answer: Option A

31: The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep-sea divers for breathing, is

A. Argon
B. Xenon
C. Helium
D. Krypton
Answer: Option C

32: The gases used in different types of welding would include

A. oxygen and hydrogen
B. oxygen, hydrogen, acetylene, and nitrogen
C. oxygen, acetylene, and argon
D. oxygen and acetylene
Answer: Option D

33: The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called

A. osmosis
B. deliquescence
C. efflorescence
D. desiccation
 Answer: Option B

 34: In which of the following activities silicon carbide is used?

A. Making cement and glass
B. Disinfecting water of ponds
C. cutting very hard substances
D. Making casts for statues
 Answer: Option C

35: The average salinity of sea water is

A. 3%
B. 3.5%
C. 2.5%
 D. 2%
Answer: Option B

 36: Potassium  nitrate is used in

A. medicine
B. fertilizer
C. salt
D. glass
 Answer: Option B

 37: Permanent hardness of water may be removed by the addition of

A. sodium carbonate
B. alum
C. potassium permanganate
D. lime
 Answer: Option A

 38: Soda water contains

A. carbonic acid
B. sulphuric acid
C. carbon dioxide
D. nitrous acid
Answer: Option C

39: The most important ore of aluminum is

 A. galena
B. calamine
C. calcite
D. bauxite
 Answer: Option D


40: Most soluble in water is

A. camphor
B. sulfur
C. common salt
D. sugar
 Answer: Option D

41: The chemical (ethyl mercaptan) added to the otherwise odorless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of

A. bromine
B. fluorine
C. chlorine
D. sulfur
 Answer: Option D

 42: The element common to all acids is

A. hydrogen
B. carbon
C. sulfur
D. oxygen
 Answer: Option A

 43: Nonstick cooking utensils are coated with

A. Teflon
B. PVC
C. black paint
D. polystyrene
Answer: Option A

44: Monazite is an ore of

A. titanium
B. zirconium
C. iron
D. thorium
 Answer: Option D

 45: Carbon, diamond, and graphite are together called

A. allotropes
B. isomers
C. isomorphs
D. isotopes
 Answer: Option A

46: Which of the following was to be discovered first in the chromospheres of the sun?

A. Krypton
B. Xenon
C. Neon
D. Helium
 Answer: Option D

 47: Which of the following is in liquid form at room temperature?

A. Lithium
B. Sodium
C. Francium
D. Cerium
 Answer: Option C

48: Sodium metal is kept under

A. petrol
B. alcohol
C. water
D. kerosene
 Answer: Option D

 49: Which of the following are the ingredients of gunmetal?

A. Iron, Zinc, Titanium
B. Iron, tin
C. Iron, Brass, Tin
D. Copper, Tin
 Answer: Option D

 50: From which mineral is radium obtained?

A. Rutile
B. Haematite
C. Limestone
D. Pitchblende
Answer: Option D

•••••••-•••••••••-••-•••••••
Continued............

General knowledge -General Science (Chemistry MCQs with answers) (Part 1) General knowledge -General Science (Chemistry MCQs with answers) (Part 1) Reviewed by The Scientific World on May 02, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.