General knowledge - General science (Chemistry MCQs with answers) Part 2

general science
general science

General knowledge - General science (Chemistry MCQs with answers) Part 2


This is our second collection of chemistry MCQs series, here, we have mentioned some more useful questions with answers, get this and increase in your question bank 

51: Which of the following has a least penetrating power?

A. All have the same penetrating power
B. Beta Particles
C. Alpha particles
D. Gamma rays
Answer: Option C

52: The isotope of uranium capable of sustaining a chain reaction is

A. U-235
B. U-245
C. U-239
D. U-238
Answer: Option A

53: The age of most ancient geological formations is estimated by

A. Ra - Si method
B. Potassium-argon method
C. C14 method
D. Uranium-lead method
Answer: Option D

54: Who suggested that most of the mass of the atom is located in the nucleus?

A. Thompson
B. Bohr
C. Rutherford
D. Einstein
Answer: Option C

55: The dark lines in the solar spectrum are due to

A. absorption of corresponding wavelengths by the outer layers of the sun
B. destructive interference between waves of certain definite wavelengths
C. absorption of corresponding wavelengths by the prism used in the photograph
D. absence of corresponding wavelengths from the light emitted by the core of the sun
Answer: Option A

56: Which of the following is used for removing air bubbles from the glass during its manufacture?

A. Arsenous oxide
B. Potassium carbonate
C. Soda ash
D. Feldspar
Answer: Option A

57: Which of the following is a protein?

A. Natural rubber
B. Starch
C. Cellulose
D. None of these
Answer: Option A

58: Wood is the main raw material for the manufacture of

A. paint
B. paper
C. ink
D. gunpowder
Answer: Option B

59: Rayon is chemically

A. cellulose
B. pectin
C. glucose
D. amylase
Answer: Option A

60: Optic fibers are mainly used for which of the following?

A. Musical instruments
B. Food industry
C. Weaving
D. Communication
Answer: Option D

61: Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?

A. Television
B. Refrigerator
C. Tube light
D. Cooking gas
Answer: Option B

62: Balloons are filled with

A. nitrogen
B. helium
C. oxygen
D. argon
Answer: Option B

63: Which of the following does not contain a coinage metal?

A. Silver and Gold
B. Zinc and Gold
C. Copper and Silver
D. Copper and Gold
Answer: Option B

64: Which metal pollute the air of a big city?

A. Copper
B. Chromium
C. Lead
D. Cadmium
Answer: Option C

65: Bell metal is an alloy of

A. nickel and copper
B. zinc and copper
C. brass and nickel
D. tin and copper
Answer: Option D

66: Water is a good solvent of ionic salts because

A. it has a high specific heat
B. it has no color
C. it has a high dipole moment
D. it has a high boiling point
Answer: Option C

67: Which of the following is not an isotope of hydrogen?

A. Tritium
B. Deuterium
C. Protium
D. Yttrium
Answer: Option D

68: The main constituents of pearls are

A. calcium oxide and ammonium chloride
B. calcium carbonate and magnesium carbonate
C. aragonite and conchiolin
D. ammonium sulphate and sodium carbonate
Answer: Option B

69: The major ingredient of leather is

A. collagen
B. carbohydrate
C. polymer
D. nucleic acid
Answer: Option A

70: What are the soaps?

A. Salts of silicates
B. The mixture of glycerol and alcohols
C. Sodium or potassium salts of heavier fatty acids
D. Esters of heavy fatty acids
Answer: Option C

71: How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?

A. By decreasing the density of Soap
B. By decreasing solubility of Soap
C. By increasing the density of Soap
D. By increasing solubility of Soap
Answer: Option B

72: In vulcanization, natural rubber is heated with

A. Carbon
B. Silicon
C. Sulphur
D. Phosphorous
Answer: Option C

73: Deep blue color is imparted to glass by the presence of

A. cupric oxide
B. nickel oxide
C. cobalt oxide
D. iron oxide
Answer: Option C

74: Amalgams are

A. highly colored alloys
B. alloys which contain mercury as one of the contents
C. alloys which have great resistance to abrasion
D. alloys which contain carbon
Answer: Option B

75: Which of the following is the lightest metal?

A. Mercury
B. Lithium
C. Lead
D. Silver
Answer: Option B

76: Which of the following metals remain in liquid form under normal conditions?

A. Radium
B. Zinc
C. Uranium
D. Mercury
Answer: Option D

77: The type of glass used in making lenses and prisms is

A. Jena glass
B. soft glass
C. pyrex glass
D. flint glass
Answer: Option D

78: Which one of the following is the petroleum wax?

A. Paraffin wax
B. Jonoba wax
C. Carnauba wax
D. Beeswax
Answer: Option A

79: Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because

A. it is a sterilizing agent
B. it dissolves the impurities of water
C. it is a reducing agent
D. it is an oxidizing agent
Answer: Option D

80: Which of the following is an element?

A. Ruby
B. Sapphire
C. Emerald
D. Diamond
Answer: Option D

81: Which is/are the important raw material(s) required in the cement industry?

A. Gypsum and Clay
B. Clay
C. Limestone and Clay
D. Limestone
Answer: Option C

82: Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?

A. Powder type
B. Liquid type
C. Soda acid type
D. Foam type
Answer: Option A

83: Which of the following is commonly called a 'polyamide'?

A. Terylene
B. Nylon
C. Rayon
D. Orlon
Answer: Option B

84: Epoxy resins are used as

A. detergents
B. insecticides
C. adhesives
D. moth repellents
Answer: Option C

85: Detergents used for cleaning clothes and utensils contain?

A. bicarbonates
B. bismuthates
C. sulphonates
D. nitrates
Answer: Option C

86: Glass is made of the mixture of

A. quartz and mica
B. sand and silicates
C. salt and quartz
D. sand and salt
Answer: Option B

87: The vast resources of unutilized natural gas can be used in the production of

A. graphite
B. Synthetic petroleum
C. fertilizers
D. carbide
Answer: Option C

88: Paper is manufactured by

A. Wood and resin
B. Wood, sodium and bleaching powder
C. Wood, calcium, hydrogen sulphite and resin
D. Wood and bleaching powder
Answer: Option C

89: The wavelength of X-rays is of the order of

A. 10 micron
B. 1 angstrom
C. 1 cm
D. 1 m
Answer: Option B

90: Mesons are found in

A. Laser beam
B. X-rays
C. Gamma rays
D. Cosmic rays
Answer: Option D

91: Which radioactive pollutant has recently drawn to the public, due to its occurrence in the building material?

A. Thorium
B. Radium
C. Plutonium
D. Radan
Answer: Option A

92: Which of the following shows the masses of the three elementary particles in decreasing order?

A. Leptons, Baryons, Mesons
B. Mesons, Baryons, Leptons
C. Baryons, Mesons, Leptons
D. Leptons, Mesons Baryons
Answer: Option C

93: What is the wavelength of the visible spectrum?

A. 8500 - 9800 angstrom
B. 7800 - 8000 angstrom
C. 3900 - 7600 angstrom
D. 1300 - 3000 angstrom
Answer: Option C

94: Gypsum is added to cement clinker to

A. increase the tensile strength of cement
B. decrease the rate of setting of the cement
C. facilitate the formation of a colloidal gel
D. bind the particles of calcium silicate
Answer: Option B

95: Soap is a mixture of sodium or potassium salts of

A. dicarboxylic acids
B. monocarboxylic acids
C. glycerol
D. tricarboxylic acids
Answer: Option B

96: Which of the following is used as a moderator in a nuclear reactor?

A. Thorium
B. Graphite
C. Radium
D. Ordinary water
Answer: Option B

97: Which among the following is a positively charged particle emitted by a radioactive element?

A. Beta ray
B. Alpha ray
C. Cathode ray
D. Gamma ray
Answer: Option B

98: Atoms are composed of

A. electrons and protons
B. electrons only
C. protons only
D. electrons and nuclei
Answer: Option D

99: In an atomic explosion, enormous energy is released which is due to

A. conversion of chemical energy into heat energy
B. conversion of mechanical energy into nuclear energy
C. conversion of mass into energy
D. conversion of neutrons into protons
Answer: Option C

100: Isotopes are separated by

A. crystallization
B. sublimation
C. distillation
D. filtration
Answer: Option C

Continued •••••••
General knowledge - General science (Chemistry MCQs with answers) Part 2 General knowledge - General science (Chemistry MCQs with answers) Part 2 Reviewed by The Scientific World on May 05, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.